Inspiratie
Zaanse pittige mayonaise
Pastasalade
Deze pastasalade is lekker voor de lunch of als makkelijke avondmaaltijd. In een afgesloten bak is de pastasalade een paar dagen houdbaar in de koeling en heerlijk om mee te nemen naar bijvoorbeeld een picknick!
Porties: 4 | Bereidingstijd: ca. 15 minuten | Makkelijke lunch of avondmaaltijd
Ingrediënten:
Zaanse Pittige Mayonaise (knijpfles 325 ml.)
500 gr. gekookte pasta (wij hebben fusili gebruikt)
1 el zeezout
100 gr. gedroogde zontomaatjes
4 snoepkomkommers, gesneden in plakjes
4 lente-ui, gesneden
1 rode ui, ragfijn gesneden in halve ringen
1 puntpaprika, rood, gesneden
basilicumblaadjes voor garnering
Bereidingswijze:
Kook de pasta “al dente” in een ruime pan gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij intussen de komkommers, paprika, lente-uien rode ui. Giet de pasta af en vul de pan met koud water. Laat de pasta in ongeveer 10 minuten afkoelen. Giet de pasta goed af en meng met de alle ingrediënten en een paar eetlepels Zaanse Pittige Mayonaise. Garneer met basilicumblaadjes en serveer in kommen.
Tip: Voor wat minder pit in je pastasalade, kies je natuurlijk voor échte Zaanse Mayonaise.


Zaanse pizza
Zelfgemaakte pizza met Zaanse truffel mayonaise
Serveer deze heerlijke pizza bij lunch, borrel of met een frisse groene salade als avondmaaltijd en geniet van het zonnetje op je bord!
Porties: 4 | Bereidingstijd: ca. 90 minuten | Benodigdheden: oven & bakplaat | Makkelijke lunch of avondmaaltijd
Ingrediënten:
Zaanse Truffel Mayonaise (tube 170 ml.) – verkrijgbaar bij Jumbo, Boon, Dirk en Dekamarkt
3 bollen pizzadeeg (kant-en- klaar)
6 el. pastasaus of tomatensaus
150 gr. mozzarella, geraspt
400 gr. snoeptomaatjes
100 gr. rucola
verse basilicumblaadjes voor garnering
Bereidingswijze:
Haal de 3 pizzadeegbolletjes uit de verpakking en plak ze aan elkaar vast om één grote bal te maken. Leg deze op een ruim met olie ingevette bakplaat en/of bedek de bakplaat met bakpapier. Dek af met vershoudfolie en laat opkamertemperatuur 30 minuten rijzen (let op: zet de bakplaat niet op een tochtige plek).
Na 30 minuten haal je het plastic eraf en gebruik je je vingertoppen (vet ze een beetje in met wat olie) om het deeg zachtjes verder uit te rekken naar de gewenste vorm. Dek weer af en zet nogmaals 30 minuten weg om verder te rijzen. Als het goed is, is het deeg nu lekker gerezen en kan je met ingevette vingertoppen het deeg weer verder in de gewenste vorm maken.
Lepel voorzichtig wat pasta- of tomatensaus over het deeg en bestrooi met de geraspte mozzarella. Om wat vocht uit de tomaatjes te halen en om te voorkomen dat je pizza te nat wordt, kun je de tomaatjes in een boterhamzakje doen en fijnknijpen. Je kunt nu gemakkelijk het vruchtvlees van de tomaatjes eruit vissen en deze op de pizza leggen. Het zakje met tomaten nat kun je weggooien of gebruiken om een tomatensausje mee te maken.
Bak de pizza onderin de oven in ca. 15-20 minuten net krokant, volgens de instructie bij de pizzabollen. Haal uit de oven en serveer op een snijplank. Snij de pizza in de stukken en garneer met Zaanse Truffel Mayonaise, rucola en basilicumblaadjes.
Tip: Hou je niet van truffel? Kies dan voor een andere smaak!

Hot & Spicy
Loaded nacho’s met Zaanse Jalapeño mayo
Lekker snacken!
4 personen | Bereidingstijd: ca. 15 minuten | Benodigdheden: ovenschaal, oven
Ingrediënten:
– 1 flesje Zaanse Jalapeño Mayo (AH)
– 1 zak nacho chips
– plakken smeltkaas (zoals cheddar of mozzarella)
– ½ rode paprika, in blokjes
– ½ groene paprika, in blokjes
– ½ rode ui, fijngesneden
– 100 g maïs
– 2 tomaten, in blokjes
– verse groene pepertjes, fijn gesneden & koriander (voor garnering)
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven op 180 °C.
2. Doe de nacho’s in een ovenschaal, beleg met plakken kaas en zet in de oven tot de kaas is gesmolten.
3. Haal de nacho’s uit de oven en verdeel groentemix erover.
4. Werk af met Zaanse jalapeño mayo, koriander en gesneden pepers.
Hot & Spicy
Mexicaanse tostada’s met Zaanse Jalapeño mayo
Lekker als borrelhap, maar ook als maaltijd.
4 personen | Bereidingstijd: ca. 30 minuten | Makkelijke borrelhap
Ingrediënten:
– 1 flesje Zaanse Jalapeño Mayo (AH)
– 12 Mexicaanse tostada chips (of grote, ronde nacho’s)
– 300 g flat iron steak (of rundvleesreepjes)
– 2 el taco-kruiden of eigen mix: chilipoeder, komijn, paprika, knoflook,
ui, oregano, chili flakes, zout & peper
– 300 g guacamole (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
– 1 kleine rode ui, flinterdun gesneden
– 2 tomaten en 1 groene jalapeño peper, in kleine blokjes
– verse koriander voor garnering
Bereidingswijze:
- Strooi de tacokruiden over het vlees en bak het rundvlees in een hete pan tot mooi gaar en
gekarameliseerd. Snij na het laten rusten vervolgens in reepjes.
2. Bestrijk elke tostada met een lepel guacamole.
3. Leg daarop het warme vlees, rode ui, jalapeño’s en tomatenblokjes.
4. Werk af met een theelepel jalapeño mayo en wat koriander.

Zaanse pittige mayonaise
Broodje makreel
Een broodje makreel eet je het allerlekkerst als je er Zaanse pittige mayonaise aan toevoegt!
Zo maak je het:
- Pluk een gestoomde makreel.
- Snijd een rode ui in dunne halveringen en meng met 2 eetlepels rode wijnazijn en een snuf zout.
- Beleg zachte puntjes met komkommerplakjes en geplukte makreel.
- Spuit er royaal Zaanse pittige mayonaise over.
- Maak af met rode uienringen en fijngehakte bieslook.
- Eet smakelijk.


De beste tip ooit
Krieltjes gebakken in Zaanse kerrie mayonaise
Bak je krieltjes in de Zaanse kerrie mayonaise (325 ml knijpfles) in plaats van in boter of olie, dan worden ze verrassend lekker!
Zo maak je het:
- Verwarm een koekenpan.
- Spuit er een paar eetlepels Zaanse kerrie mayonaise in en laat enigszins smelten.
- Voeg krieltjes toe en bak op middelhoog vuur tot ze mooi bruin zijn.
- Doe over in een schaal en bestrooi eventueel met verse bieslook.
- Laat het geheel wat afkoelen, dat komt de smaak ten goede.
- Eet smakelijk.
Vet lekker!
Crispy tosti
Een gouden tip om de meest lekkere tosti te maken: Smeer je boterhammen voor het bakken in met Zaanse mayonaise.
Zo maak je het:
- Besmeer twee boterhammen met Zaanse mayonaise.
- Draai één boterham met de mayonaisekant naar beneden.
- Beleg deze boterham met ham en kaas.
- Leg de andere boterham met de mayonaisekant naar boven erop.
- Verhit een koekenpan.
- Bak de pan-tosti bruin en krokant aan beide kanten en tot de kaas gesmolten is.
- Eet smakelijk!


Lekker met Zaanse pittige mayonaise en broodkruim
Tilapia uit de oven
Een gouden combinatie! Tilapia met Zaanse pittige mayonaise.
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg twee tilapiafilets in een ovenschaal, eventueel met trostomaatjes.
- Bestrijk de filets met Zaanse pittige mayonaise.
- Meng broodkruim (van oud brood) met zout en bestrooi de filets ermee.
- Gaar 15 minuten in de oven.
- Bestrooi de filets met gehakte peterselie.
- Eet smakelijk!
De beste club met Zaanse kerrie mayonaise
Clubsandwich met Zalm
Of je hem nu met zalm maakt of met kip, een club sandwich maak je af met Zaanse kerrie mayonaise (325 ml knijpfles).
Zo maak je het:
- Bestrijk boterhammen licht met olie en gril in de grillpan.
- Bestrijk een boterham royaal met kerrie mayonaise.
- Beleg met plakjes komkommer en gerookte zalm.
- Bestrijk de volgende boterham weer met kerrie mayonaise, plakjes avocado en gerookte zalm.
- Maak af met sla en vooruit, nog een toef Zaanse kerriemayonaise.
- Leg de laatste boterham erboven op. Serveer met chips.
- Eet smakelijk!


Hamburger, cheeseburger, of vegaburger
Hamburger met Zaanse
Eigenlijk zijn al onze smaken lekker op een hamburger, maar met de Zaanse pittige mayonaise is je hamburger echt compleet.
Zo maak je het:
- Bak hamburgers zoals jij ze lekker vindt, laat er eventueel een plak kaas op smelten.
- Snijd hamburgerbroodjes door midden, bestrijk met Zaanse pittige mayonaise en bak met de snijkant naar beneden in een koekenpan even krokant.
- Beleg de broodjes met sla, de hamburger met eventueel kaas, tomaat, komkommer en rode ui.
- Maak af met nog een flinke lik Zaanse pittige mayonaise.
- Eet smakelijk!
Als bijgerecht of bij de borrel
Guacamole op z’n best
Wist je dat je heerlijke, extra romige guacamole kan maken door er wat Zaanse mayonaise aan toe te voegen? Je wil nooit meer anders!
Ingrediënten:
- 2 tomaten
- 2 avocado’s
- 2 sjalotjes
- 1/2 citroen
- 1 teentje knoflook
- zout en peper
- 3 eetlepels Zaanse mayonaise
Bereiding:
Snij de tomaten en de sjalotjes in kleine stukjes. Halveer de avocado’s en schep het vruchtvlees uit de schil. Prak de avocado en voeg er citroensap van een halve citroen, geperste knoflook en wat zout en peper aan toe. Schep tot slot de mayonaise en de tomaat erdoorheen.
Serveer met tortillachips en de avond van jouw gasten kan niet meer stuk!


Als ingrediënt of als basis
Eigengemaakte sauzen
Zaanse Mayonaise laat zich bij uitstek gebruiken als ingrediënt of als basis voor eigengemaakte sauzen. Het aantal mogelijkheden is hierin oneindig!
Als je kiest voor de Zaanse Dipmixen, in combinatie met Zaanse Mayonaise, maak je in een handomdraai een saus naar smaak. Met maar liefst acht verschillende smaken om uit te kiezen, is er altijd een dipmix die perfect bij jouw smaak past. Of je nu houdt van een frisse Aioli, een pittige Sriracha of een heerlijke Paprika & Tuinkruiden – we hebben het allemaal!
Het bereiden van de Zaanse Dipmix is super eenvoudig: meng de inhoud van het zakje met 1 eetlepel water, voeg 2 eetlepels Zaanse Mayonaise toe, roeren en voilà! In een handomdraai heb je een smakelijke dip die perfect past bij rauwkost, vlees, chips, stokbrood, soepstengels en nog veel meer. De Zaanse Dipmix is de ideale smaakmaker voor bij de barbecue, gourmet of op de borrelplank.
Verkrijgbaar bij DekaMarkt, Plus & Coop, Vomar en Albert Heijn.