Inspiratie

Zaanse pesto mayonaise

Pastasalade

Deze pastasalade is lekker voor de lunch of als makkelijke avondmaaltijd. In een afgesloten bak is de pastasalade een paar dagen houdbaar in de koeling en heerlijk om mee te nemen naar bijvoorbeeld een picknick!

Porties: 4 | Bereidingstijd: ca. 15 minuten | Makkelijke lunch of avondmaaltijd

Ingrediënten:

Zaanse Pesto Mayonaise (knijpfles 325 ml.) – verkrijgbaar bij Albert Heijn
500 gr. gekookte pasta (wij hebben fusili gebruikt)
1 el zeezout
100 gr. gedroogde zontomaatjes
4 snoepkomkommers, gesneden in plakjes
4 lente-ui, gesneden
1 rode ui, ragfijn gesneden in halve ringen
1 puntpaprika, rood, gesneden
basilicumblaadjes voor garnering

Bereidingswijze:

Kook de pasta “al dente” in een ruime pan gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij intussen de komkommers, paprika, lente-uien rode ui. Giet de pasta af en vul de pan met koud water. Laat de pasta in ongeveer 10 minuten afkoelen. Giet de pasta goed af en meng met de alle ingrediënten en een paar eetlepels Zaanse Pesto Mayonaise. Garneer met basilicumblaadjes en serveer in kommen.

Tip: heb je geen Zaanse Pesto Mayonaise? Gebruik dan Zaanse Knoflook Mayonaise. Voor wat meer pit in je pastasalade, kies je natuurlijk voor Zaanse Pittige Mayonaise. 

Echte mayonaise
Zaanse Pizza

Zaanse pizza

Zelfgemaakte pizza met Zaanse pesto mayonaise

 Serveer deze heerlijke pizza bij lunch, borrel of met een frisse groene salade als avondmaaltijd en geniet van het zonnetje op je bord! 

Porties: 4 | Bereidingstijd: ca. 90 minuten | Benodigdheden: oven & bakplaat | Makkelijke lunch of avondmaaltijd

Ingrediënten:

Zaanse Pesto Mayonaise (knijpfles 325 ml.) – verkrijgbaar bij Albert Heijn
3 bollen pizzadeeg (kant-en- klaar)
6 el. pastasaus of tomatensaus
150 gr. mozzarella, geraspt
400 gr. snoeptomaatjes
100 gr. rucola
verse basilicumblaadjes voor garnering

Bereidingswijze:

Haal de 3 pizzadeegbolletjes uit de verpakking en plak ze aan elkaar vast om één grote bal te maken. Leg deze op een ruim met olie ingevette bakplaat en/of bedek de bakplaat met bakpapier. Dek af met vershoudfolie en laat opkamertemperatuur 30 minuten rijzen (let op: zet de bakplaat niet op een tochtige plek).

Na 30 minuten haal je het plastic eraf en gebruik je je vingertoppen (vet ze een beetje in met wat olie) om het deeg zachtjes verder uit te rekken naar de gewenste vorm. Dek weer af en zet nogmaals 30 minuten weg om verder te rijzen. Als het goed is, is het deeg nu lekker gerezen en kan je met ingevette vingertoppen het deeg weer verder in de gewenste vorm maken.

Lepel voorzichtig wat pasta- of tomatensaus over het deeg en bestrooi met de geraspte mozzarella. Om wat vocht uit de tomaatjes te halen en om te voorkomen dat je pizza te nat wordt, kun je de tomaatjes in een boterhamzakje doen en fijnknijpen. Je kunt nu gemakkelijk het vruchtvlees van de tomaatjes eruit vissen en deze op de pizza leggen. Het zakje met tomaten nat kun je weggooien of gebruiken om een tomatensausje mee te maken.

Bak de pizza onderin de oven in ca. 15-20 minuten net krokant, volgens de instructie bij de pizzabollen. Haal uit de oven en serveer op een snijplank. Snij de pizza in de stukken en garneer met Zaanse Pesto Mayonaise, rucola en basilicumblaadjes.

Tip: heb je geen Zaanse Pesto Mayonaise? Gebruik dan Zaanse Knoflook Mayonaise of Zaanse Truffel Mayonaise! 

 

Andijviestamppot met Zaanse piccalilly mayo

Ouderwets lekker

Andijviestamppot met gehaktbal en Zaanse piccalilly mayo

Heerlijk comfortfood, ouderwets lekker.

Porties: 4 | Bereidingstijd: ca. 15 minuten | Benodigdheden: aardappelstamper | Makkelijke avondmaaltijd 

Ingrediënten:

Zaanse piccalilly mayo (knijpflesje 325 ml.) – verkrijgbaar bij Albert Heijn XL
1,5 kg kruimige aardappelen
150 ml melk50 gr. boter
500 gr. andijvie (gesneden)
500 gr. gehakt (half-om-half of rund)
2 eieren
100 gr. paneermeel
1ui, gesneden
½ el uienpoeder
½ el knoflookpoeder
½ el sambal (naar smaak)
zout en peper naar smaak 

Zo maak je het:

  • Andijviestamppot

Breng een grote pan water aan de kook. Schil en snij de aardappelen in gelijke stukjes. Kook in ongeveer 17 minuten gaar (tot ze uit elkaar beginnen te vallen). Doe de gesneden en gewassen andijvie erbij en kook 1 minuutje mee. Giet alles af in een vergiet en smelt ondertussen de boter in dezelfde pan. Voeg de melk toe en laat even op temperatuur komen voordat je de aardappels en andijvie er weer bij doet. Stamp met de aardappelstamper de aardappels en andijvie tot je de gewenste smeuïgheid hebt bereikt.

  • Gehaktballen

Leg het gehakt in een grote kom en breek de eieren erboven. Voeg paneermeel, ui en knoflookpoeder toe en eventueel sambal voor een beetje pit! Breng op smaak met zout en peper. Kneed het mengsel tot een gelijke massa en verdeel de mix in circa 6 delen. Draai er ballen van en bak in een braadpan met wat boter en olie rondom bruin. Laat ze volledig garen de oven op 165 graden Celsius in ca.  7 minuten of tot ze door en door gaar zijn.

Schep de andijviestamppot op een bord, met een gehaktbal erbij en een lekkere dot Zaanse piccalilly mayo!

Zaanse piccalilly mayo

Warme grillworst

Lekker als borrelhap, maar ook op je boterham!

Porties: 4 | Bereidingstijd: ca. 50 minuten | Makkelijke borrelhap

Ingrediënten:

Zaanse Piccalilly Mayo (knijpfles 325 ml.) – verkrijgbaar bij Albert Heijn XL
1 Grillworst van goede kwaliteit (nog niet gebakken)

Bereidingswijze:

Vraag bij je slager of bij de supermarkt naar een ongebakken grillworst.
Verwarm je eigen oven op 175 graden Celsius.
Plaats de grillworst op een met bakpapier beklede bakplaat in het midden van de oven.
Bak in circa 50 minuten de grillworst mooi licht krokant.
Haal uit de oven en snij in plakken met een scherp mes.
Serveer met Zaanse piccalilly mayo.

Natuurlijk kan je ook een reeds gebakken grillworst kopen, maar is zelf afgebakken is ‘ie nóg lekkerder, want warm gebakken uit je eigen oven!


Tip: grillworst kan je in diverse smaken krijgen, bijvoorbeeld extra pittig, of met kaas!

Grillworst Zaanse piccalilly mayo

Zaanse pittige mayonaise

Broodje makreel

Een broodje makreel eet je het allerlekkerst als je er Zaanse pittige mayonaise aan toevoegt!

Zo maak je het:

  1. Pluk een gestoomde makreel.
  2. Snijd een rode ui in dunne halveringen en meng met 2 eetlepels rode wijnazijn en een snuf zout.
  3. Beleg zachte puntjes met komkommerplakjes en geplukte makreel.
  4. Spuit er royaal Zaanse pittige mayonaise over.
  5. Maak af met rode uienringen en fijngehakte bieslook.
  6. Eet smakelijk.
Echte mayonaise
Inspiratie Zaanse Mayonaise

De beste tip ooit

Krieltjes gebakken in Zaanse kerrie mayonaise

Bak je krieltjes in de Zaanse kerrie mayonaise in plaats van in boter of olie, dan worden ze verrassend lekker! 

Zo maak je het:

  1. Verwarm een koekenpan.
  2. Spuit er een paar eetlepels Zaanse kerrie mayonaise in en laat enigszins smelten.
  3. Voeg krieltjes toe en bak op middelhoog vuur tot ze mooi bruin zijn.
  4. Doe over in een schaal en bestrooi eventueel met verse bieslook.
  5. Laat het geheel wat afkoelen, dat komt de smaak ten goede.
  6. Eet smakelijk.

Vet lekker!

Crispy tosti

Een gouden tip om de meest lekkere tosti te maken: Smeer je boterhammen voor het bakken in met Zaanse mayonaise.

Zo maak je het:

  1. Besmeer twee boterhammen met Zaanse mayonaise.
  2. Draai één boterham met de mayonaisekant naar beneden.
  3. Beleg deze boterham met ham en kaas.
  4. Leg de andere boterham met de mayonaisekant naar boven erop.
  5. Verhit een koekenpan.
  6. Bak de pan-tosti bruin en krokant aan beide kanten en tot de kaas gesmolten is.
  7. Eet smakelijk!
Echte mayonaise
Inspiratie Zaanse Mayonaise

Lekker met Zaanse pittige mayonaise en broodkruim

Tilapia uit de oven

Een gouden combinatie! Tilapia met Zaanse pittige mayonaise.

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg twee tilapiafilets in een ovenschaal, eventueel met trostomaatjes.
  3. Bestrijk de filets met Zaanse pittige mayonaise.
  4. Meng broodkruim (van oud brood) met zout en bestrooi de filets ermee.
  5. Gaar 15 minuten in de oven.
  6. Bestrooi de filets met gehakte peterselie.
  7. Eet smakelijk!

De beste club met Zaanse kerrie mayonaise

Clubsandwich met Zalm

Of je hem nu met zalm maakt of met kip, een club sandwich maak je af met Zaanse kerrie mayonaise.

Zo maak je het:

  1. Bestrijk boterhammen licht met olie en gril in de grillpan.
  2. Bestrijk een boterham royaal met kerrie mayonaise.
  3. Beleg met plakjes komkommer en gerookte zalm.
  4. Bestrijk de volgende boterham weer met kerrie mayonaise, plakjes avocado en gerookte zalm.
  5. Maak af met sla en vooruit, nog een toef Zaanse kerriemayonaise.
  6. Leg de laatste boterham erboven op. Serveer met chips.
  7. Eet smakelijk!
Echte mayonaise
Inspiratie Zaanse Mayonaise

Hamburger, cheeseburger, of vegaburger

Hamburger met Zaanse

Eigenlijk zijn al onze smaken lekker op een hamburger, maar met de Zaanse pittige mayonaise is je hamburger echt compleet.

Zo maak je het:

  1. Bak hamburgers zoals jij ze lekker vindt, laat er eventueel een plak kaas op smelten.
  2. Snijd hamburgerbroodjes door midden, bestrijk met Zaanse pittige mayonaise en bak met de snijkant naar beneden in een koekenpan even krokant.
  3. Beleg de broodjes met sla, de hamburger met eventueel kaas, tomaat, komkommer en rode ui.
  4. Maak af met nog een flinke lik Zaanse pittige mayonaise.
  5. Eet smakelijk!

Als bijgerecht of bij de borrel

Guacamole op z’n best

Wist je dat je heerlijke, extra romige guacamole kan maken door er wat Zaanse mayonaise aan toe te voegen? Je wil nooit meer anders!

Ingrediënten:

  • 2 tomaten
  • 2 avocado’s
  • 2 sjalotjes
  • 1/2 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
  • 3 eetlepels Zaanse mayonaise

Bereiding:

Snij de tomaten en de sjalotjes in kleine stukjes. Halveer de avocado’s en schep het vruchtvlees uit de schil. Prak de avocado en voeg er citroensap van een halve citroen, geperste knoflook en wat zout en peper aan toe. Schep tot slot de mayonaise en de tomaat erdoorheen.

Serveer met tortillachips en de avond van jouw gasten kan niet meer stuk!

Echte mayonaise
Inspiratie Zaanse Mayonaise

Als ingrediënt of als basis

Eigengemaakte sauzen

Zaanse Mayonaise laat zich bij uitstek gebruiken als ingrediënt of als basis voor eigengemaakte sauzen. Het aantal mogelijkheden is hierin oneindig! Voor inspiratie van het verwerken van onze heerlijke Zaanse Mayonaise, verwijzen wij u graag door naar websites die speciaal ingericht zijn met praktische en smakelijke recepten.

Klik op één van de logo’s, voer ‘Zaanse Mayonaise’ in en u wordt naar de juiste pagina verwezen.