Over Zaanse

Onze geschiedenis

Trotse mayonaisemakers uit de Zaanstreek

Ons verhaal begon toen ‘Opa’ – zoals hij later bekend stond – in 1929 zonder enige twijfel, ondanks de crisis, zijn eigen onderneming startte: De Zaanlandsche Oliehandel. Vanuit zijn eigen tuin leegde hij de olievaten in glazen flessen en bracht ze – samen met zijn zoon Jan Jacob – naar de kruidenierwinkeliers. Toen Teun – zijn tweede zoon – zich ook bij de onderneming voegde, was de basis voor een écht familiebedrijf gelegd: Van Wijngaarden BV.

Van Wijngaarden wilde een onderscheidend product maken en is uitgegaan van twee belangrijke pijlers waaraan de mayonaise moet voldoen. Ten eerste een zo hoog mogelijke oliegehalte en ten tweede een unieke combinatie van mosterd, azijn en kruiding waardoor de mayonaise een volle, romige smaak krijgt met een karakteristiek fris zuurtje.

In 1959 startten we met het maken van mayonaise, geboren uit noodzaak in eigen keuken. Mayonaise? Die kon toch véél lekkerder! Het oliegehalte van 80% en de perfecte mix van azijn, mosterd en kruiding, geven onze mayonaise een uniek karakter met een fris zuurtje. Dit authentieke recept houdt tot op de dag van vandaag stand en zal dan ook beslist niet worden aangepast, daar zijn onze klanten juist aan gehecht. Veranderingen in de samenleving vroegen om veranderingen in het assortiment. Ron van Wijngaarden had inmiddels het roer overgenomen van zijn vader en oom Teun en onder zijn leiding vonden grote ontwikkelingen plaats. 

De huidige directeur, Michel van Wijngaarden, is inmiddels de 4e generatie in het familiebedrijf. Als klein jochie liep hij al met zijn vader door de toenmalige fabriek in Zaandijk. Een oneindige fascinatie voor het productieproces was het resultaat. De verdere automatisering en invoering van gecomputeriseerde techniek is nog altijd zijn paradepaardje in de fabriek die hij en zijn vader op het industrieterrein van Wormerveer lieten bouwen. Het nieuwste van het nieuwste, aangestuurd door geavanceerde software om zo onze hele productie te professionaliseren. Die professionalisering zet zich in een snel tempo voort. Maar ondanks alle innovaties houden we de herinneringen aan vroeger hoog. Dat uit zich in een kenmerkende huisstijl en kenmerkende verpakkingen. Zo weet je dat wij altijd trouw blijven aan wie we zijn: een Zaanse familie die de lekkerste mayonaise maakt. 

 

In het kader van “50 jaar Zaanstad” (2024) zijn diverse écht Zaanse ondernemers geïnterviewd. Bekijk hier het interview met Michel van Wijngaarden, 4e generatie Van Wijngaarden, maker van échte mayonaise van Zaanse: https://youtu.be/8eb_AlyAVkY 

Onze geschiedenis
Een authentiek recept, een vooruitstrevende visie

Onze manier van ondernemen

Een authentiek recept, een vooruitstrevende visie

Wat zijn we trots: op onze geschiedenis, onze Zaanse Mayonaise, maar óók op onze bedrijfsvoering. We blijven trouw aan onze authentieke receptuur, maar streven ver vooruit als het gaat om duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Welzijn van mens, dier en milieu zijn belangrijk voor ons. En we blijven zoeken naar volle smaken om écht – én verantwoord – van te genieten.

Trouw
Zaanse Mayonaise is al jarenlang de meest gegeten mayonaise van ons land. Trouwe fans verdienen een trouwe fabrikant. Het recept van de Zaanse is dan ook, sinds de eerste tubes van de band rolden, niet meer veranderd.

Authentiek
Van Wijngaarden BV kent, als familiebedrijf uit de welbekende Zaanstreek, een rijke geschiedenis met mooie ontwikkelingen. Een échte Zaanse onderneming, waar we onze klanten met trots over vertellen.

Duurzaam
We nemen onze invloed als fabrikant op de wereld uiterst serieus. Dit is o.a. terug te zien is onze moderne fabriek, ons afvalbeleid, duurzame productie en verantwoord grondstofgebruik.

Innovatief
We geloven sterk in het belang van groei en ontwikkeling. We willen onze klanten blijven verrassen met lekkere, nieuwe producten en onszelf uitdagen deze steeds duurzamer te produceren.

Verantwoord
Welzijn van mens, dier en milieu zijn belangrijk voor ons. Zaanse Mayonaise is vrij van toegevoegde hulpmiddelen, ons assortiment blijven we uitbreiden met o.a. vegan en natriumarme producten. 

Maatschappelijk
Wij leiden zelf onze talenten op. Zo houden we de kwaliteit van onze medewerkers en producten hoog. Daarnaast leveren we op deze manier een belangrijke bijdrage aan het opleiden en enthousiasmeren van jongeren voor het werken bij Van Wijngaarden. Wij hebben ons tevens gecommitteerd aan de stichting FPTC: Food Proces Techniek Campus. Een stichting uit de Zaanstreek om jongeren weer enthousiast te maken voor het fabriceren van diverse producten.

Zaanse Industrie
Zaanse Industrie

Je ziet en proeft ons overal

Specialisten in saus, zo mogen we ons gerust noemen. Voor grote afnemers, zoals snackbarketens, private labels, dressing- en vleesproducenten, maken we speciale huissauzen. Uiteraard met dezelfde liefde en toewijding die we in onze eigen producten stoppen. En dat proef je – op steeds meer plaatsen in binnen- en buitenland.

Export

Zaanse Mayonaise de grens over

Onze mayonaise reikt veel verder dan de Zaanstreek en Nederland. Van onze buurlanden, de Spaanse costa’s tot aan Afrika; je vindt Zaanse Mayonaise ook in de buitenlandse schappen, keukens en restaurants. Voor de overwinteraars, migranten, vakantiegangers of de échte liefhebbers, die gewoon niet zonder hun Zaanse Mayonaise kunnen.
Zaanse mayonaise de grens over
Retail
Retail

Van de fabriek tot op de keukentafel

Zaanse Mayonaise is al decennia niet meer uit de supermarkt schappen weg te denken. De relatie tussen Zaanse Mayonaise en de retail gaat al zo ver terug, dat in het beginstadium de tubes nog letterlijk met de fiets bij de diverse buurtsupers werden afgeleverd. De relatie is samen opgegaan in de evolutie, de retail werd groter en onze producten stegen mee in de kwaliteit, waardoor we ook landelijk in de schappen te vinden werden. Gelukkig maar, want zo haalt heel Nederland eenvoudig hun favoriete mayonaise in huis. We blijven ons assortiment uitbreiden met nieuwe producten en verpakkingen, geschikt voor ieder moment en elk gezelschap.

Meer Zaanse producten in uw schappen?
Neem contact op met: info@vanwijngaardenbv.nl onder vermelding van: Retail

Onze vacatures

Wil je deel uitmaken van ons team échte Zaanse Mayonaise makers?

Bij ons kom je te werken in een innovatief en professioneel familiebedrijf en krijg je volop kansen om je te ontwikkelen. Als medewerker bij Van Wijngaarden BV, heb je een interessante, veelzijdige en dynamische baan. Dat niet alleen; je werkt mee aan onze groeiambities, de ontwikkeling van ons merk, échte Zaanse mayonaise, én je krijgt er leuke collega’s bij! We bieden je een goed salaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, maar ook een schone en nette werkomgeving, jaarlijks een personeelsfeest en andere leuke dingen.
Wil jij bij ons werken? Bekijk hier onze vacatures en kom ons team versterken.

Werk mee aan een stukje Zaanse geschiedenis
Contact

Vraag, klacht of opmerking?

Contactformulier

Heeft u een vraag, klacht of opmerking over een van onze producten? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wilt u liever telefonisch met ons in contact komen, dan zijn wij op kantoortijden van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar via 075 647 6060. Indien u een klacht hebt over een aangekocht product verzoeken wij het product te bewaren voor onderzoek.
Foto uploaden
Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 128 MB.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.